Restoring Confidence in Your Equipment

Minimaal productieverlies dankzij AREPA Reconditionering

Afbeelding: logo-prepain

Twee productielijnen van broodfabrikant Pré Pain in Oldenzaal waren na een brand zwaar beschadigd. Nieuwbouw zou een enorm productieverlies betekenen. De volledige reconditionering ervan door AREPA Reconditionering was dan ook zeer welkom.

Pré Pain is marktleider in krokante ‘bake off’ broodproducten in de nationale en internationale foodretail‑ en foodservicemarkt. De productie vindt plaats op een tiental lijnen, waar dagelijks honderdduizenden voorgebakken stokbroden, baguettes, petit pains, pistolets, ciabatta’s, carrés, triangels, bollen en nog vele andere broodproducten worden gemaakt. Op dinsdag 4 juni 2013, rond half een ’s middags, brak brand uit in een koelvriesinstallatie. Wat eerst een kleine lokale brand leek, breidde zich al snel tot een miljoenenbrand uit. Eén productiehal ging verloren, twee productielijnen raakten zwaar beschadigd en zes lijnen liepen vooral veel rook- en roetschade op.

prepain blussen
prepain machine
prepain stokbroodjes

Werk voor specialisten

Op woensdagochtend werd AREPA Reconditionering ingeschakeld om te redden wat er te redden viel. Onmiddellijk werd een ploeg geformeerd van tientallen krachten, vanuit AREPA-vestigingen in Nederland, met ondersteuning van collega’s uit Denemarken en Zweden. Ook de eigen mensen van Pré Pain stonden paraat om met de schoonmaak te beginnen van de ruimten en productielijnen die rook- en roetschade hadden opgelopen. Ook trafohuisjes en kabels werden daarbij meegenomen, wat werk voor pure specialisten is. Aansluitend werden de lijnen gereinigd, gewassen en tot slot behandeld om het roestvast staal weer de originele sterkte te geven. De zes productielijnen en ook een spanningsverdeelkast werden zo in vier dagen weer volledig rook- en roetvrij, klaar voor gebruik opgeleverd. Deze hele operatie werd geleid door Paul van Beek, operationeel manager van AREPA Reconditionering, terwijl B-J Hudepohl, productiemanager bij Pré Pain, het herstel en de contacten met leveranciers coördineerde.

Afbeelding: prepain luchtfoto

Vol gas ertegenaan

De ruimten waar geblust was, werden zo goed mogelijk met noodwanden dichtgemaakt, machines en besturingskasten werden ingepakt en vervolgens werd de droging in gang gezet met op aggregaten aangesloten luchtontvochtigers. Zo werden de grotendeels roestvaststalen productielijnen tegen verdere corrosie beschermd. Kleinere machines, machineonderdelen en onderdelen van besturingskasten werden naar droogruimten in de vestigingen van AREPA Reconditionering afgevoerd. Grote zorgen echter waren er over de twee zwaar beschadigde productielijnen. “Die ruimte was inmiddels vrijgegeven”, vertelt B-J Hudepohl, “maar we mochten er nog niet aan het werk, omdat de verzekeraars eerst een oordeel wilden vellen over wat ermee moest gebeuren: afbreken of reconditioneren.” “Het was een kantelpunt”, vult Paul van Beek aan. “De beslissing kon twee kanten op. Uiteindelijk vonden de verzekeraars continuïteit in de productie het belangrijkste.” Hudepohl: “Elke dag dat we niet konden leveren, kostte enorm veel geld. Nieuwbouw was eigenlijk geen optie. Daar zou minstens een jaar vanaf het bestelmoment voor nodig zijn geweest. Dus toen de beslissing om te reconditioneren eenmaal was genomen, en dat was een heftige beslissing, was het vol gas ertegenaan. Achteraf ben ik heel blij dat we die stap genomen hebben. Paul en ik hebben ons daar hard voor gemaakt en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

 

Synergie

Lang niet iedereen was overtuigd van de haalbaarheid van reconditionering. Met name besturingstechnisch gezien bestond er veel scepsis. De reconditionering van een frequentieregelaar bijvoorbeeld zou nooit kunnen lukken. Maar het lukte AREPA Reconditionering wel. Na tweeënhalve maand waren ook de twee meest beschadigde lijnen weer helemaal gebruiksklaar. B-J Hudepohl: “De meeste synergie ontstond doordat we er samen voor vochten om de productie in korte tijd weer op gang te krijgen. De beslissing om de twee zwaar beschadigde lijnen te reconditioneren was hèt moment waarop we met elkaar de strijd hebben gewonnen.”


 

Geplaatst op: 11-12-2014
Deel dit artikel