Restoring Confidence in Your Equipment

AREPA Reconditionering redt onmisbare matrijzen

Afbeelding: logo promens

In de automobielindustrie is de productieketen buitengewoon strak gepland. Gebeurt er iets bij een toeleverancier, dan bestaat het risico dat de productie in diverse autofabrieken stil komt te liggen. Met man en macht moet dat worden voorkomen.

Promens, producent van kunststof producten, heeft meer dan veertig vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. In Zevenaar produceert Promens vooral kunststof onderdelen voor diverse merken vrachtauto’s en personenauto’s. De kern van het productieproces bestaat uit het transport van korrels kunststof naar spuitgietmachines, waar die korrels worden gesmolten, gemixt en onder hoge druk in matrijzen worden gespoten. Vervolgens wordt het zo gevormde product zo snel mogelijk afgekoeld en ontvormd. Het bedrijf beschikt over circa 600 verschillende matrijzen, waarmee het zo’n 900 producten kan maken. Deze unieke en buitengewoon kostbare matrijzen, die eigendom van de klanten van Promens zijn, zijn een onmisbaar productiemiddel voor de onderneming. En juist een groot deel van deze matrijzen, zo’n 550 stuks, raakte zwaar beschadigd bij een grote brand op vrijdag 6 september 2013.

Afbeelding: promens luchtfoto

Focus aangepast

“De brand ontstond in een magazijn waar we een deel van onze grondstoffen, kleurstoffen en halffabricaten opslaan”, vertelt Richard Diepeveen, general manager van Promens in Zevenaar. “Aangrenzend aan dat magazijn stond het magazijn waar we onze matrijzen hadden opgeslagen en in dat magazijn is door de hitteontwikkeling ook brand uitgebroken. Toen ik zelf ter plaatse kwam, merkte ik dat de brandweer heel erg op de productiehal was gefocust, maar na overleg is die focus aangepast. De matrijzenhal is daar toen bij gekomen. Kort daarna hebben we besloten om geen grote hoeveelheden water te gebruiken om de brand in die hal onder controle te brengen. Dat zou immers meer schade opleveren in de vorm van grote corrosieproblemen. Wel heeft de brandweer de zijgevel van de hal laten weghalen, zodat de warmte eruit kon. Dezelfde avond nog hebben we de matrijzen naar een aangrenzende hal kunnen overbrengen.”

Afbeelding: promens matrijs
matrijs

Gereedschapsmakerij

De volgende ochtend meldde AREPA Reconditionering zich in Zevenaar om zich over de matrijzen te ontfermen. Samen met Promens werd een plan van aanpak opgesteld voor een onmiddellijke schadestop en aansluitend de reconditionering. De matrijzen werden allereerst naar een ruimte gebracht waar de luchtvochtigheid fors kon worden verlaagd, om verdere corrosie tegen te gaan. Op zich vergde dit al een hele organisatie, omdat Promens toen nog niet op het elektriciteitsnet was aangesloten. Vervolgens werden de matrijzen onderzocht. Uit hardheidsmetingen bleek dat ze niet waren vervormd. Wel was de hele infrastructuur eromheen – de elektrische aansluitingen, koelkanalen, hydraulische slangen et cetera – door de brand aangetast. Besloten werd het herstel hiervan niet in gereedschapsmakerijen elders uit te laten voeren, maar op de locatie van Promens zelf, om zo miscommunicatie en tijdverlies te voorkomen. Onder regie van AREPA Reconditionering werd hiertoe in een van de hallen in Zevenaar een geavanceerde gereedschapsmakerij ingericht, met kraanbanen, een badenlijn en werkplekken voor de gereedschapsmakers. Daar werden alle 550 beschadigde matrijzen volledig gereconditioneerd. Uiteindelijk is niet één matrijs verloren gegaan.

Pragmatisch

Richard Diepeveen: “AREPA Reconditionering is een zeer bepalende factor in de afwikkeling van de schade geweest. De brand heeft natuurlijk veel schade aangericht, maar de potentiële schade daarna was minstens net zo groot of misschien nog wel groter. Dankzij de grote specifieke kennis van AREPA Reconditionering is heel snel gezorgd dat de schade werd gestopt en is vervolgens pragmatisch gekeken hoe de problemen konden worden opgelost. Uiteindelijk hebben we geen van onze klanten in grote moeilijkheden gebracht.”
 

promens matrijs
promens matrijzen 5
promens matrijzen6
Geplaatst op: 11-12-2014
Deel dit artikel