De nasleep van een brand: de besmetting die u niet kunt zien


Categories: Brand & Roet, Corrosie, Reconditionering na schade, Conserveren & Stabiliseren, Wateroverlast
 

Manufacturing Fire

Een brand is een van de ergste nachtmerries van een bedrijfseigenaar. Bedrijfsonderbreking, productieverlies en schade aan gebouwen en apparatuur staan nu hoog in het vaandel, naast het moeten managen van de verwachtingen van de klant om ervoor te zorgen dat ze geen orders herroepen en hun opdracht ergens anders naartoe brengt.

Als we ons brandschade voorstellen, denken we meestal aan apparatuur die werd blootgesteld aan verhoogde hitte, brandblusactiviteiten (water, ABC-poeder, nat chemisch product, schuim, droog chemisch product) en de fysieke impact van een aangetaste constructie. Tenzij de brand het hele gebouw heeft verteerd, zal dit soort catastrofale gebeurtenissen enigszins plaatselijk zijn in of rond het gebied van oorsprong. Gebieden verder weg zijn mogelijk blootgesteld aan verschillende niveaus van roet of misschien helemaal niets.

Onzichtbare blootstelling die tot schade kan leiden

In een poging te begrijpen wat er zou kunnen bestaan op een oppervlak dat als "onzichtbaar" zou worden beschouwd, is het belangrijk om rook te karakteriseren en waarom sommige brandgebeurtenissen meer rook genereren dan andere.

Rook bestaat uit kleine vaste stof-, vloeistof- en gasdeeltjes. Tijdens volledige verbranding wordt alles verbrand of verbruikt waarbij alleen koolstofdioxide en water worden geproduceerd. Omdat de lucht die we inademen voor slechts 21 procent uit zuurstof bestaat, is er een grote hoeveelheid lucht nodig om volledige verbranding te laten plaatsvinden.

Blue Flame

Blue Flame Furnace

Afbeelding met blauwe vlammen door volledige verbranding

Hoewel rook verschillende chemicaliën kan bevatten, is zichtbare rook meestal koolstof (roet), teer, olie en as. Rook wordt waargenomen wanneer er onvolledige verbranding is wat zich vertaalt in onvoldoende zuurstof om de brandstof (of verbruikte materialen) volledig te verbranden. Als we getuige zijn van een onvolledige verbranding wordt niet alles verbrand. Rook is dus een verzameling kleine onverbrande deeltjes. Individuele deeltjes zijn te klein om met het blote oog te zien, d.w.z. onzichtbaar, hoewel we ze in grotere hoeveelheden als rook beschouwen.

Orange Flame

Onvolledige verbranding wordt gekenmerkt door een oranje gekleurde vlam

Wat is het verschil tussen rook en roet? Zoals hierboven besproken is rook een oververhitte aerosol die bestaat uit gassen, dampen en deeltjes. Of het nu gaat om schade te beperken van de faciliteit of de apparatuur, niemand is bezig met het saneren van rook want als je rook kunt zien, staat het gebied nog in brand of kort na het blussen. Dat is geen gezonde omgeving die bevorderlijk is voor herstelactiviteiten. Roet, aan de andere kant, is een product of residu dat is gemaakt van een organische en / of anorganische koolstof op basis van stof, naast sommige chemicaliën, dat overblijft nadat rook is verdwenen. Het is een product van onvolledige verbranding (zie foto hierboven).

Rook en roet kunnen zich verspreiden naar delen van de faciliteit die niet rechtstreeks door de brand worden getroffen waardoor producten van onvolledige verbranding op zeer gevoelige apparatuur terechtkomen. Afhankelijk van wat er in het vuur is verbrand, zijn de roetresten mogelijk niet met het blote oog waarneembaar. In een schone kantooromgeving vallen vreemde stoffen duidelijk op. In een productieomgeving kunnen roetresten zich vermengen met het normale productiebijproduct of milieuafval. Daarom is roet in veel gevallen niet direct zichtbaar, hoewel het zich uiteindelijk zal manifesteren in de vorm van corrosie (of roest op ijzersubstanties) waardoor het oppervlak waarop het is neergeslagen zal aantasten. Als het niet goed wordt aangepakt, zal er op vatbaar metaal putjes vormen, een plaatselijke afbraak van metaal dat zich manifesteert door vorming van kleine holtes of putjes. Dit soort schade kan niet worden teruggedraaid.

De verontreiniging dient zo snel mogelijk na de brand worden gekwantificeerd. Door de samenstelling van de verontreinigingen te identificeren, kan een bepaling worden gemaakt over gebieden van een faciliteit die mogelijk geen actie vereisen en die de productie veilig kunnen hervatten in vergelijking met gebieden die zijn getroffen. Voor gebieden met verlies gerelateerde verontreinigingen biedt het kwantificeren van de samenstelling een triagemechanisme. Apparatuur met verhoogde niveaus van corrosieve materialen zou moeten worden aangepakt vóór die met minder urgente niveaus. Een restauratiedeskundige kan helpen bepalen welke apparatuur is verontreinigd en wat de beste manier is om de apparatuur te herstellen om het bedrijf weer in productie te krijgen.

Hoe het blussen van de brand de apparatuur kan beïnvloeden

Als uw instelling een sprinklerinstallatie heeft, is de kans groot dat deze is geactiveerd om de brand te blussen. De brandweer zal hun blusmethoden ook gebruiken, hetzij via water, schuim, of een niet-watergebaseerd blussysteem, dat als voorbeeld in computerserverruimten als "gunstig" zou kunnen worden beschouwd. De reden dat 'gunstig' tussen aanhalingstekens staat, is omdat veel datacenters de voorkeur geven aan systemen voor het onderdrukken van schone (gasvormige) middelen die geen chemisch residu achterlaten op de apparatuur.

Als de apparatuur eenmaal nat is, wordt de hoop op een hervatting van de zaken groter naarmate de faciliteit en de apparatuur droog zijn. Sommige bedrijfseigenaren proberen zelfs apparatuur aan te zetten om de functionele status te peilen. Alles drogen, hoewel een redelijke eerste stap, verwijdert geen verontreinigingen die mogelijk de binnenkant van gevoelige apparatuur hebben bereikt.

Een geactiveerde sprinklersysteem kan ook tijdelijk de luchtvochtigheid in de faciliteit verhogen. In combinatie met andere blusmaatregelen die residu op de apparatuur kunnen achterlaten, kan dit scenario corrosie veroorzaken op kwetsbare elektronische componenten en metalen oppervlakken. Corrosie, of opgedroogde waterresten die nog geen corrosie hebben veroorzaakt, zijn in eerste instantie niet altijd duidelijk waarneembaar. Hoewel er geen grote hoeveelheid geleidende verontreinigingen nodig zijn om een elektrische kortsluiting te veroorzaken, zou een aanzienlijke hoeveelheid schakelingen moeten worden bedekt om oververhitting te veroorzaken. Het is van cruciaal belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met een professioneel reconditioneringsbedrijf om de juiste analyse en ontsmetting uit te voeren.

Veranderingen in de omgeving

Zoals hierboven vermeld, kan een geactiveerd sprinklersysteem de luchtvochtigheid in de faciliteit verhogen. Brandschade kan ook andere omgevingsveranderingen veroorzaken. De getroffen gebieden kunnen bijvoorbeeld open worden gelaten voor de elementen van buitenaf waardoor variaties in vochtigheid en temperatuur kunnen ontstaan die de aangetaste apparatuur verder kunnen belasten. Het beheersen van de omgeving is de eerste stap naar een succesvol herstel. Door barrières op te werpen om de apparatuur te beschermen tegen een doorbroken deel van de faciliteit wordt kruisbesmetting tot een minimum beperkt en kunnen professionals een ontvochtiger plaatsen om de relatieve vochtigheid te verlagen.

Apparatuurstabilisatie na een brand

Het is belangrijk om de omgeving rond uw apparatuur te beschermen en deze zo snel mogelijk te stabiliseren.

De eerste regel voor het stabiliseren van apparatuur is om niets aan te zetten totdat het volledig is geïnspecteerd. Het inschakelen van vervuilde apparatuur kan verdere schade tot gevolg hebben en kan mogelijk de katalysator zijn voor een nieuwe brand. Schakel de apparatuur daarom niet in, ook al is dit alleen voor testdoeleinden.

Hoewel het belangrijk is om direct na een incident een reconditioneringsdeskundige te bellen, zijn er maatregelen die zelfstandig kunnen worden toegepast om het verlies te beperken. Bijvoorbeeld door waterverdringende smeermiddelen toe te passen die roest tegengaan. Wanneer de slijtage van metalen oppervlakken duidelijk is, zal het aanbrengen van een dunne laag van een roestwerend smeermiddel de achteruitgang van het oppervlak minimaliseren. Er zijn ook corrosieremmers in de dampfase (zogenaamde VPI’s) die een barrièrelaag vormen om vervuilde elektronica te beschermen.

Correcte stabilisatie- en conserveringsmaatregelen zullen de achteruitgang van de apparatuur vertragen. Het kan zelfs het verschil maken tussen het kunnen herstellen van uw verontreinigde apparatuur en het volledig moeten vervangen.

Voorbereiding op restauratie-experts om de schade te beoordelen

Afhankelijk van de faciliteit en de ernst van de brand, kan uw reconditioneringsdeskundige aanvullende suggesties doen om de betrokken apparatuur te beschermen. Hoewel er bedrijven zijn die zelfverzekerd zijn, zullen veel bedrijven overleggen met hun verzekeringsmaatschappij of een toegewezen onafhankelijke expert voordat ze zich ertoe verbinden om zowel aan de faciliteit als aan de apparatuur ervan te werken. Als zodanig kan het tijdvenster tussen de dag waarop de schade zich voordeed en de datum waarop aanpassingsbeslissingen worden genomen een verschil maken in de herstelbaarheid van apparatuur als de omgevingsstabilisatie en het behoud van apparatuur worden vertraagd.

Tips ter voorbereiding op de komst van de restauratiedeskundigen om de schade in te schatten:

  • Ontkoppel de stroomtoevoer naar de apparatuur, inclusief ononderbroken stroomvoorzieningssystemen (UPS).
  • Verwijder overtollig water door te dweilen of af te vegen. ‘Natte’ stofzuigers kunnen worden gebruikt om grote hoeveelheden water uit wijdverspreide gebieden te verwijderen. Vergeet niet om water af te voeren onder verhoogde vloeren en in elektrische leidingen.
  • Plaats barrières om kruisbesmetting te voorkomen in verschillende gebouwzones bij toegangswegen.
  • Installeer ontvochtigers in de gebieden waar de betreffende apparatuur zich bevindt en verlaag de luchtvochtigheid tot onder de 40 procent RV. Als er geen ontvochtigingstoestellen beschikbaar zijn, gebruik dan ventilatoren om lucht door de getroffen gebieden te laten circuleren.
  • Zorg ervoor dat het gebied veilig is om binnen te komen. Als het gebouw beschadigd is, kan dit betekenen dat een ingenieur de structurele integriteit moet controleren.
  • Bepaal of er asbestproblemen zijn om ervoor te zorgen dat de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt.
  • Zorg, indien beschikbaar, dat een inventarislijst van de apparatuur digitaal of op papier beschikbaar is.

Reconditionering van apparatuur is meestal een veel kosteneffectieve en sneller alternatief voor vervanging. Als u een brand of een ander incident heeft meegemaakt, heeft u reconditionerings-experts nodig die u kunnen helpen om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Download onze brochure om te zien wat AREPA voor u kan doen, of neem contact met ons op voor meer informatie en de deskundige hulp die u nodig heeft.

 


OVER DE AUTEUR

Door: Soren Duelund Sorensen

Robert SpekkingSoren Duelund Sorensen

Søren is een werktuigbouwkundig ingenieur met ervaring in het beoordelen van schade aan hightech elektronische, elektrische en mechanische apparatuur die is aangetast als gevolg van brand, water of andere verontreinigingen. Søren heeft honderden nauwkeurige en diepgaande apparatuurinspecties uitgevoerd om de omvang van de schade te bepalen, reparatie / herstel en mogelijke kosteneffectieve oplossingen om bedrijfsonderbrekingen te beperken. Hij heeft de ontsmetting, het testen en de reparatie op zijn projecten beheerd. Dit houdt onder meer in dat hij rechtstreeks samenwerkte met de eigenaren van de apparatuur, hun technische vertegenwoordigers en de fabrikanten om schadeclaims met betrekking tot verlies van apparatuur met succes op te lossen.





Krijg de hulp die je nodig hebt.

Lees meer over onze technische reconditioneringsdiensten, onderhoudsservice, continuïteitsadvies en meer.

Contact »