Preventief onderhoud: wat is het en waarom is het nodig?

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud van uw industriële machines en apparatuur is van groot belang voor de continuïteit van uw bedrijfsvoering. Maar wat is preventief onderhoud eigenlijk? Hoe gaat dat preventieve onderhoud in zijn werk en wat komt erbij kijken? AREPA helpt uw bedrijf verder.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

Wat is preventief onderhoud?

Bij preventief onderhoud laat u de machines ontdoen van het vuil dat zich in de loop der tijd in de installaties ophoopt middels een vakkundige reiniging. Denk aan vuil in de vorm van stof, roest of slijtagedeeltjes. Preventief onderhoud wordt ingezet als er eigenlijk (nog) niets aan de hand is met uw machines en apparatuur. Door preventief defecten en of storingen aan machines en technische installaties te voorkomen, verlengt u de levensduur van de apparatuur en verhoogt u tevens de betrouwbaarheid.

Wat is het verschil tussen preventief en correctief onderhoud?

Naast preventief onderhoud bestaat er ook correctief onderhoud. De twee manieren van onderhoud verschillen wezenlijk van elkaar. Preventief onderhoud is een proactieve manier van onderhouden, waarbij er op regelmatige basis onderhoud aan machines en zo grote problemen te voorkomen. Correctief onderhoud is een reactieve manier van onderhouden en treedt pas op als zich al een probleem heeft voorgedaan. Bij deze benadering wordt er alles aan gedaan om de herhaling van opgetreden problemen te voorkomen.

Waarom is preventief onderhoud nodig?

Door met regelmaat uw machines en apparatuur te onderhouden voorkomt u dat technische installaties uitvallen en daarmee onnodige bedrijfsstilstand veroorzaken. Bij technisch onderhoud worden de machines gereinigd en ontdaan van vuil. Zo voorkomt u dat de installatie uitvalt of in storing raakt en hierdoor de continuïteit van uw bedrijf in gevaar brengt. Daarnaast verhoogt u de betrouwbaarheid van uw machinepark, verkleint u de kans op herstelkosten én zorgt u voor een minimale downtijd.

Stof verwijderen

De 5 voordelen van preventief onderhoud

Het preventief reinigen van uw industriële machines en installaties levert u 5 grote voordelen op.

      1. Preventief onderhoud zorgt ervoor dat de kans op uitval van machines sterk afneemt
      2. De werkveiligheid stijgt voor de werknemers die met de machines werken
      3. Grote reparatiekosten blijven uit, doordat de machine constant in goede staat gehouden wordt
      4. De continuïteit van uw bedrijf wordt gewaarborgd en de downtijd geminimaliseerd
      5. Preventief onderhoud verhoogt de betrouwbaarheid van uw machinepark

Tips voor een onderhoudsplan voor preventief onderhoud

Hoe het preventieve onderhoud uitgevoerd wordt, leggen we vast in een onderhoudsplan. Door een onderhoudsplan op te stellen, komt beginnende vervuiling al snel boven water. AREPA denkt graag met u mee in het opstellen van een onderhoudsplan. Er zijn in elk geval 6 vuistregels die u in het achterhoofd kunt houden.

      1. Laat een technisch specialist van AREPA BENELUX meekijken met het opzetten van een onderhoudsplan, zodat u zeker weet dat u niets mist. Deze specialist kan de risico's van vervuiling in kaart brengen door middel van analyses en is goed op de hoogte van de mogelijke gevolgen van het niet uitvoeren van preventieve reiniging.
      2. Breng uw machinepark en installaties in kaart. Welke machines en installaties zijn absoluut belangrijk voor uw bedrijfsactiviteiten? Plaats deze bovenaan de lijst
      3. Maak inzichtelijk wat de risicogevoelige punten van elke machine en installatie zijn. Ook hier kan AREPA een proactieve rol in hebben. Dat maakt duidelijk waarop de meeste aandacht tijdens het preventief reinigingsproces moet liggen.
      4. Beschrijf per machine- en installatieonderdeel hoe u preventief onderhoud kunt toepassen om de meest voorkomende storingen te voorkomen.
      5. Noteer wat de gewenste actie per machine en installatie is. AREPA kan indien gewenst bijdragen aan de reiniging van de machines.
      6. Zorg ervoor dat de juiste technische specialisten op tijd op de hoogte zijn van de gewenste actie(s).

De soorten onderhoudsplannen voor preventief onderhoud

Er zijn verschillende soorten onderhoudsplannen die u kunt implementeren om hun apparatuur en systemen te onderhouden en te optimaliseren. Welk type onderhoudsplan u kiest, is afhankelijk voor de apparatuur en machines waar het plan voor bedoeld is. In alle gevallen kan preventieve reconditionering onderdeel zijn van het onderhoudspakket dat u kiest.  

Time-based onderhoud

Bij een time-based onderhoudsplan is het onderhoud op vaste tijdsintervallen ingepland. Bijvoorbeeld elk jaar, elke zes maanden of elke maand. Dit onderhoudsplan maakt gebruik van preventieve reconditionering en vervangt onderdelen die mogelijk slijtage hebben vertoond. Een voorbeeld van time-based onderhoud is het jaarlijks inspecteren en onderhouden van een HVAC-systeem om de luchtkwaliteit te handhaven en de efficiëntie van de apparatuur te optimaliseren.

Condition-based onderhoud

Dit type onderhoudsplan is gebaseerd op het monitoren van de conditie van de apparatuur. Het onderhoud wordt alleen uitgevoerd als dat nodig is. Bijvoorbeeld als een machine trillingen vertoont die boven een bepaalde drempelwaarde uitkomen. Dit kan wijzen op problemen met de lagers. Door preventief onderhoud toe te passen, zoals het vervangen van de lagers voordat ze volledig uitvallen of vuil te verwijderen, kan de apparatuur efficiënt blijven werken en het voorkomt stilstand.

Predictive maintenance

Predictive maintenance is een geavanceerde onderhoudsstrategie die gebruikmaakt van data-analyse en machine learning om voorspellingen te doen over de conditie van apparatuur om zo te anticiperen op mogelijk toekomstig falen. Een machine die bijvoorbeeld langzamer gaat werken kan wijzen op een mogelijk defect in de motor. Door preventief onderhoud toe te passen, zoals het vervangen van de motor voordat deze volledig faalt, kan downtime worden voorkomen en kan de efficiëntie van de apparatuur worden gemaximaliseerd.

Run-to-failure onderhoud

Bij dit type onderhoudsplan wordt geen preventief onderhoud uitgevoerd. In plaats daarvan wordt de apparatuur pas gerepareerd wanneer het faalt. Dit kan efficiënt zijn voor apparatuur die weinig impact heeft op de bedrijfsvoering en relatief goedkoop is om te vervangen of repareren. Als de apparatuur cruciaal is voor de bedrijfsvoering, kan het run-to-failure onderhoud leiden tot hoge kosten voor reparatie en downtime.

 

Neem contact op  »

 

Hoe gaat AREPA te werk bij preventief onderhoud?

Bij AREPA beschikken we over een groot team van technische specialisten dat uw industriële apparatuur voor u reinigt. Wij beschikken over specialistische apparatuur en technieken om uw industriële elektronica te reinigen en onderhouden. De reiniging gebeurt altijd handmatig, volledig droog en met behulp van ESD-stofzuigers. Hierdoor kunnen we elektrostatische ontlading voorkomen. Ons aanbod is zeer divers en altijd volledig aangepast op uw bedrijfsactiviteiten en onderhoudswensen.

Welke machines zijn geschikt voor preventief onderhoud?

De technische specialisten van AREPA hebben ruime ervaring met het preventief reinigen van machines, apparatuur en installaties zoals:

      • Elektriciteits- en -besturingskasten
      • Procesapparatuur
      • Serverruimtes
      • Frequentie drives
      • Midden Spanning installaties
      • Hoogspanningsinstallaties
      • Transformatoren

Heeft u een specifieke vraag over het preventief onderhouden van een van uw technische installaties? Neem gerust contact met ons op via +31 (033) 453 50 30 of vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.


Krijg de hulp die je nodig hebt

Ontdek alles over onze reconditionering, onderhoud, continuïteitsadvies en meer.Wat Doen Wij

AREPA is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van schaderaming en herstel van machines en apparatuur. In meer dan 60 landen overal ter wereld hebben we projecten uitgevoerd en onze vertegenwoordigers zijn altijd 24-uur per etmaal oproepbaar om de inactieve tijd te beperken en de voortgang van het bedrijf te waarborgen.

Kortom, AREPA heeft een aantal van ’s werelds meest vermaarde specialisten in dienst om technische installaties te reconditioneren die zijn verontreinigd door brand en roestvorming, wateroverlast, extreme weersomstandigheden, zout- en schimmelvorming, olielekken, fysieke aantasting en zelfs stof of roet. Wij bieden aan aantal essentiële oplossingen:


 

Waar Zijn We Werkzaam

De eerste stappen van het merk AREPA zijn ongeveer 40 jaar geleden gezet in Silkeborg, Denemarken met activiteiten in Nederland, Zweden en het VK. Nadat AREPA in 2017 was overgenomen door Envista Forensics, een wereldleider op het gebied van forensisch advies, werden de Europese activiteiten van AREPA gecombineerd met TekPro Global het vermaarde reconditioneringsonderdeel van Envista in Noord-Amerika. Gezamenlijk heeft AREPA een van de grootste en meest ervaren teams van reconditioneringsspecialisten in de sector.


 
"Het was een fijne ervaring en een plezier met het AREPA team te werken. De acties die AREPA uitvoerde hebben de Honda Engine Plant geholpen snel weer volgens plan op normale productiesnelheid te komen. Ik beveel hen aan bij elk bedrijf dat enige vorm van hulp bij schadeherstel nodig heeft."
Andrew Silver, "Engine Plant Manager", Honda

Krijg de hulp die je nodig hebt.

Lees meer over onze technische reconditioneringsdiensten, onderhoudsservice, continuïteitsadvies en meer.

Contact »

Recent nieuws

Lees meer »