Overwegingen voor, tijdens en na het herstellen van apparatuur


Categories: Reconditionering na schade, Conserveren & Stabiliseren, Reparatie & Hercertificering, Preventief onderhoud en reconditionering, Nooddiensten
 

Factory Floor

Apparatuur is ontworpen om de omgevingsomstandigheden te weerstaan zoals gespecificeerd door de originele fabrikant (OEM). Hoewel dit geen uitgebreide lijst is, kunnen dergelijke omstandigheden relatieve vochtigheid, temperatuur, temperatuurschommelingen, druk, trillingen, onderdompeling en straling omvatten. Hoewel sommige ingesloten apparatuur, zoals op een pad gemonteerde transformatoren, generatoren en elektrische meters veel kan verdragen, is een aanzienlijke hoeveelheid apparatuur eigenlijk vrij gevoelig voor afwijking van gespecificeerde omgevingsvereisten.

Bij het overwegen van een schadegebeurtenis na een verlies, is het van cruciaal belang om te begrijpen waarvoor de apparatuur is ontworpen om de omgeving te weerstaan om de juiste herstelopties te bepalen die mogelijke schade zouden beperken. Dit betekent dat technisch herstel misschien geen optie is als de apparatuur nooit ontworpen was om onder water te komen, of dat de omgeving, na verlies, misschien niet afwijkt van wat de apparatuur zou kunnen verdragen. Technische reconditionering zou dan een gunstige optie zijn als onderdeel van een alomvattend herstel.

Deze blog gaat dieper in op overwegingen van reconditionering om ervoor te zorgen dat de juiste aanbevelingen worden overgebracht en dat reconditioneringsprocessen niet worden beschouwd als een omgeving buiten de ontwerpvereisten van de OEM.

Kwantificering van zichtbare en onzichtbare materie

Visuele evaluatie moet de eerste stap zijn in het algehele beoordelingsproces van apparatuur. Als corrosieve verontreinigingen in de omgeving zijn terechtgekomen en zich op gevoelige metalen onderdelen of componenten hebben afgezet, kan een visuele observatie voldoende zijn om onmiddellijk vast te stellen dat bereddingsactiviteiten moeten worden toegepast om verdere schade te beperken.

Hoewel aan verlies gerelateerde verontreinigingen niet altijd corrosief zijn, kan hun aanwezigheid tussen gecondenseerde printplaatcomponenten ertoe leiden dat elektrische signalen via een kortsluiting worden omgeleid. In veel gevallen zijn verontreinigingen enigszins onzichtbaar. Dit kan zijn omdat het gevaar niet een aanzienlijke hoeveelheid verkleurd puin heeft voortgebracht, of dat wat werd geproduceerd vermengd is met reeds bestaand vuil. Daarom is het analytisch in kaart brengen van verontreinigingen in een poging om een migratiepatroon door de hele faciliteit vast te stellen, de tweede stap in een grondig validatieproces.

Bij het overwegen van een validatieproces is het noodzakelijk om op de hoogte te blijven van wat wetenschappelijk bewijs is. Bewijs wordt als wetenschappelijk beschouwd als het objectief of herhaalbaar is. Sommigen beschouwen professionals op het gebied van apparatuurherstel als subjectief. Professionals in de reconditionering bevelen hersteloplossingen aan omdat het een service is waarin ze gespecialiseerd zijn en die ze aanbieden.

Dezelfde mensen beschouwen OEM-accountvertegenwoordigers als objectief omdat hun aanbevelingen in overeenstemming kunnen zijn met de gewenste vervangingen. Als de OEM herstel niet als een service aanbiedt, moet een dergelijke optie niet worden overwogen. Daarom is herhaalbaar wetenschappelijk bewijs veel zinvoller bij het kwantificeren van de noodzaak en het succes van herstel van apparatuur. Herhaalbaarheid betekent dat resultaten die worden verkregen door het oogsten van besmettingsmonsters met een hoge mate van goedkeuring moeten worden behaald wanneer ze worden gerepliceerd door andere professionals uit de industrie.

Behoud en stabilisatie

Hoewel het op wetenschappelijke wijze kwantificeren van verontreinigingen zekerheid geeft in de algemene aanpak en de daaropvolgende aanbeveling, behoeft corrosie geen introductie omdat het een vrij directe verslechtering veroorzaakt op gevoelige oppervlakken.

Behoud- en stabilisatieactiviteiten helpen eigenaren van apparatuur om schade te minimaliseren en te blijven voldoen aan verzekeringspolissen die actieve beperking vereisen. Men kan eenvoudigweg niet toestaan dat apparatuur zo verslechtert dat vervanging de enige optie is. In sommige landen zijn brandweerlieden verplicht om reconditioneringsprofessionals te bellen in een poging de schade te beperken door middel van conservering en betalen verzekeringsmaatschappijen voor de service.

Conserveringsactiviteiten kunnen het aanbrengen van een roestwerende verbinding omvatten, zoals ZEPRESERVE of WD-40, of een vocht/dampremmende laag die kan worden gebruikt op elektronische componenten.

Ontsmettingsprocessen

Sommige bedrijven bieden hun services voor het herstellen aan zoals een restaurantbuffet. Er is een ruime keuze aan diensten en ze doen hun best om een bevredigend resultaat af te leveren. Om een gezond rendement te kunnen realiseren, geven dergelijke bedrijven de voorkeur aan geautomatiseerde reinigingsprocessen zoals ultrasoon reinigers boven inzet van menselijke expertise. Dit roept de vraag op: is één proces geschikt voor elk type apparatuur?

Het selecteren van de juiste ontsmettingsprocessen vereist een goed begrip van meerdere variabelen:

  1. Apparatuurconfiguratie en ontwerp. Heeft het voorgestelde proces invloed op de gevoelige elektronische of optische componenten? Of misschien de polymeerfilm die op sommige printplaten is aangebracht?
  2. Componenten die hermetisch afgesloten, bijna hermetisch en niet-hermetisch zijn afgesloten. Verpakkingen van elektronische plastic behuizingen zijn bijvoorbeeld niet hermetisch afgesloten. Wat zou er gebeuren met interne componenten als deze behuizingen zouden worden ondergedompeld in een ultrasoonbad?
  3. Verontreinigingen nestelden zich op een oppervlak dat normaal geolied is, in tegenstelling tot die op een droge bladeservercomputer. Zou hetzelfde ontsmettingsproces van toepassing zijn, ongeacht hoe mat de verontreinigingen op het oppervlak zijn?
  4. De eigenaar van het materieel, in dit geval een luchthavenexploitant, zorgt elke nacht voor een kort tijdsbestek om de ontsmetting te voltooien. Na de laatste vlucht, of 01:00 uur, en vóór de eerste vlucht, of 05:00 uur. Betekent dit dat men een inferieure ontsmettingsmethode moet overwegen als gevolg van tijdgebrek?

Daarom zal een reconditionerings-expert, afhankelijk van het type apparatuur, het juiste ontsmettingsproces selecteren. Als voorbeeld nemen we een computernumeriek gestuurd (CNC) 5-assig verticaal machinecentrum. Het proces dat op het gereedschap wordt gebruikt, hoeft niet noodzakelijk hetzelfde te zijn als het proces dat wordt gebruikt op de schakelingen van het bedieningspaneel of de niet-technische oppervlakken in de machine (gereedschapswisselaar, spil, tafel, kogelomloopspindel).

  • Droge technieken - Geschikt voor technisch herstel na verlies
  • Klamvochtig - Geschikt voor technisch herstel na verlies
  • Volledig nat/spoelen - Geschikt voor technisch herstel na verlies / afhankelijk van apparatuur
  • Droogijsstralen - Geschikt voor technisch herstel na verlies / afhankelijk van apparatuur
  • Ultrasone reiniging - Niet geschikt voor technisch herstel na verlies van elektronische schakelingen. Geschikt voor werktuigmachines, hardware, stijve ondoordringbare onderdelen en composieten.

Kwaliteitsborging

Kwaliteitsborging omvat een reeks stappen die worden ondernomen om ervoor te zorgen dat het product voldoet aan de verwachtingen van de klant en de industrienormen. Om een ??succesvol herstel te garanderen, moeten meerdere specialisten de voortgang op gezette tijden beoordelen en samenwerken met entiteiten die een gevestigd belang hebben via een garantie- of servicecontract.

  1. Bemonsteringen van verontreinigingen verzameld via steriele kussentjes en verwerkt in een laboratorium
  2. Equivalente zoutdichtheid en geleidingsmetingen
  3. Pre-demontage peer audit
  4. Monitoring van temperatuur en vochtigheid tijdens droogactiviteiten en bijhouden van real-time continue logboeken
  5. Equivalente zoutdichtheid en geleidingsmetingen na ontsmetting
  6. Bemonsteringen van verontreinigingen verzameld via steriele pads en verwerkt in een laboratorium
  7. Fabrikant(en), zoals vereist door hun herstelprotocollen, krijgen een kopie van de monsterlaboratoriumresultaten. Deze stap zorgt ervoor dat garanties en servicecontracten niet worden ingetrokken.
  8. Peer-audit na ontsmetting en opnieuw monteren
  9. Strategische introductie van droogmiddelpakketten en corrosiebeheersingstechnologieën
  10. Klantinspectie van alle te leveren producten, acceptatie van het werkproduct en aftekenen

Functioneel testen, repareren en opnieuw kalibreren

Technische herstelspecialisten kunnen testen, repareren en opnieuw kalibreren op apparatuur in diverse industrieën. De eigenaar van de apparatuur profiteert aanzienlijk meer van het feit dat hun eigen serviceleveranciers of intern personeel het functionele deel van het herstel uitvoeren. Dat geeft veel zekerheid. Die entiteiten / personeel zullen de apparatuur de komende jaren moeten onderhouden en hun eerste instinct zou niet moeten zijn om elk defect aan slijtage toe te schrijven aan het verlies. Apparatuur vereist normale preventieve zorg, na verlies, niet anders dan het geplande onderhoud waarvoor het is ontworpen.

Professionele reconditionering, gevolgd door testen, repareren en opnieuw kalibreren, zal de eigenaar van de apparatuur de nodige gemoedsrust geven om zijn bedrijf te kunnen voortzetten zoals vóór de schade. De bovenstaande overwegingen maken deel uit van een methodisch herstelproces dat is ontworpen om deze gemoedsrust te garanderen. Als u een brand of een andere ramp heeft meegemaakt, neem dan contact met ons op om erachter te komen hoe wij u kunnen helpen om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan.

 


OVER DE AUTEUR

Door: Pedro Acevedo

Robert SpekkingPedro Acevedo

Pedro Acevedo is een elektrotechnisch ingenieur met meer dan 20 jaar ervaring in industrieel ontwerp en onderhoud op het gebied van elektrotechniek, instrumentatie, mechanica en automatisering. Hij leidt de planning en uitvoering van het reviseren en upgraden van grote productievestigingen en profiteert rechtstreeks van het herstel en de zorg voor waardevolle apparatuur. Zijn ervaring met corrosiebeheersing en coatings is een extra troef om de verschijnselen te begrijpen die optreden nadat machines en apparatuur aan rampen zijn blootgesteld.





Krijg de hulp die je nodig hebt.

Lees meer over onze technische reconditioneringsdiensten, onderhoudsservice, continuïteitsadvies en meer.

Contact »