Brand bij de First Baptist Church in Texarkana, Texas


Categories: Reconditionering na schade, Nooddiensten , Brand & Roet
 

Church Web
Show Caption
Hide Caption
Scroll through to see photos from this case.
P3312828
Show Caption
Hide Caption
AREPA’s workstations set up to adhere to social distancing guidelines
P3312827
Show Caption
Hide Caption
AREPA specialists engineering a dedicated hydroxyl chamber for decontaminated equipment
194Before2
Show Caption
Hide Caption
A circuit board before decontamination
194After2
Show Caption
Hide Caption
A circuit board after decontamination
112Before
Show Caption
Hide Caption
A circuit board before decontamination
112After
Show Caption
Hide Caption
A circuit board after decontamination
17Before
Show Caption
Hide Caption
A dry transformer before decontamination
17After
Show Caption
Hide Caption
A dry transformer after decontamination
Calamiteit

De ochtend van de 8ste maart was een gewone zondagochtend toen de gemeenteleden zich verzamelden bij de First Baptist Church in Texarkana, Texas. Een paar uur later werd de kerk geconfronteerd met een onvoorziene noodlottige gebeurtenis. Kort na 3 uur ’s middags brak er brand uit in een geluidscabine in de meldkamer op de 1ste verdieping, die zich verspreidde naar de algemene uitzendruimtes en drie kantoorruimtes. Rook en roet verspreidden zich via het ventilatiesysteem van de kerk, waardoor bijna elke ruimte in het gebouw inclusief de elektronische apparatuur werd aangetast.

De kerk, met ongeveer 3.000 gemeenteleden en wereldwijde streamingsdiensten in meer dan 182 landen, had geen toegang meer tot de audio/video productieapparatuur, zodat de uitzendingen heel abrupt werden afgebroken.

Servpro, een reconditioneringsbedrijf werd ingehuurd voor het drogen en schoonmaken en het beperken van verdere schade aan het gebouw. Servpro schakelde direct AREPA in om de geluidsapparatuur te saneren zodat de kerk de diensten op de volgende zondag vanaf een nieuwe tijdelijke locatie kon hervatten.

Uitdagingen & Logistiek

De uitzendruimte en de drie naastgelegen kantoorruimtes op de 1ste verdieping waren onbruikbaar geraakt. De leslokalen en het sanctuarium waren zwaar verontreinigd geraakt door rook en roet en de overige kantoorruimtes en de atriumruimtes op de begane grond, waarvan intuïtief werd gedacht dat die niet verontreinigd waren geraakt, waren toch lichtelijk verontreinigd door de luchtstroom in het ventilatiesysteem.

Het hoofdsanctuarium moest volledig worden gesloopt. De kantoorruimten moesten gecontroleerd worden gesloopt, wat inhield dat er explosieven werden geplaatst in een vooraf bepaalde tijdsvolgorde zodat strategische instorting van deze aangewezen ruimtes was gegarandeerd.

Na de eerste noodwerkzaamheden, waarvoor AREPA slechts zes dagen nodig had, werd AREPA verzocht de aandacht te richten op de apparatuur die uiteindelijk elders zou worden opgeslagen, totdat de reconstructie van de kerk voltooid zou zijn.

Er werd een uitgebreide inventarisatie opgezet waarin alle apparatuur ter plekke werd vastgelegd. Door het voortdurende sloopwerk en het aantal onderaannemers betrokken bij het herstel, werd het onderhandelen met het aannemerspersoneel en het verplaatsen van de apparatuur naar een andere locatie een uitdaging.

De brand ontstond in de eerste weken van de coronavirus (COVID-19) pandemie, toen veel staten “blijf thuis” maatregelen afkondigden. Het normale reizen werd alles behalve normaal. Strenge veiligheidsmaatregelen werden van kracht. Dagelijks temperatuur opnemen, mondkapjes, voldoende werkruimte tussen de specialisten en voortdurend steriliseren werden ingevoerd.

Resultaat

Doordat AREPA vroegtijdig bij de noodopdracht werd ingeschakeld, kon de kerk de volgende zondag vanaf de tijdelijke locatie de kerkdienst verzorgen.

AREPA inventariseerde 600 artikelen waaronder audio/video apparatuur, podiumverlichting, kantoorapparatuur en muziekinstrumenten. 550 van deze 600 artikelen werden in ongeveer een maand tijd gesaneerd. De rest van de artikelen was onbruikbaar geraakt en moest worden vervangen. AREPA’s  saneringsmaatregelen hebben de kerk ongeveer $500K bespaard ten opzichte van complete vervanging.

Gerekend van de schadedatum  zal de herbouw van de kerk zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

 

Download the PDF

Krijg de hulp die je nodig hebt.

Lees meer over onze technische reconditioneringsdiensten, onderhoudsservice, continuïteitsadvies en meer.

Contact »

Recent nieuws

Lees meer »